A hobbitok világa top_jobb
Levél nekem INTRO-hoz menüpont: főoldal. menüpont: családfák. menüpont: fórum. menüpont: galéria. menüpont: írások. menüpont: térkép. menüpont: Tolkien életrajza.

John Ronald Reul Tolkien

Középfölde megálmodája John Ronald Reuel Tolkien 1892. január 3-án született Bloemfonteinben, Dél-Afrikában. Apja, Arthur angol állampolgár volt, aki a Bank of Africa helyi fiókjának vezetője volt. Tolkien mir gyerekkorában árvaságra jutott. Sokat nélkülözött, de korán kitűnt tehetségével, felküzdötte magát, és az Oxfordon szerzett diplomát. Az első világháborúban a francia fronton harcolt, ahol legjobb barátait sorra elvesztette. Később professzor lett az oxfordi Merton kollégiumban. Az életét a nyelvészetre tette fel. Az óangolt és a kihalt gót nyelvet tanulmányozva jutott el a finn Kalevalához: főleg ez alapján alkotta meg a tündék csodás nyelvét, a quenyát. Eleinte a nyelveken kívül semmi más nem érdekelte, míg egy napon a vizsgadolgozatok osztályozása közben egy mondatot írt le: Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, és abban élt egy babó. Ezzel kezdődött el Középfölde megálmodása. A világhír hamar jött és mára nélküözhetetlen elemei a fantasy regényeknek a szerző törpéi, tündéi, hobbitjai és más különöss szerzetei.

Tolkien 1930-tól elkezdte lejegyezni a Babót amit gyermekeinek mesélt. 1937-ben meg is jelent. A könyv hatalmas sikert aratott, a kiadó pedig felkérte Tolkient, hogy írja meg a folytatást. Az író a még befejezetlen Szilmarilokat ajánlotta fel, de a kiadó egy újabb "hobbitos történetet" akart. 1937. decemberében aztán megkapták a választ egy levél formájában: "Megírtam a hobbitokról szóló új történtet első fejezetét. Boldog karácsonyt!". így kezdődött el a Gyűrűk ura megírásának hosszú és nehéz folyamata. Tizenkét éven át dolgozott a trilógián. Gyakran félretette, néhányszor majdnem abba is hagyta. Ismerősei és a kiadó állandóan biztatták, így Tolkien pedig egyre tovább gyúrta, igazította és javította a történetet.

Tolkien 1949-ben fejezte be a Gyűrűk urát, de csak úgy volt hajlandó kiadni, ha a kiadó egyidejűleg a Szilmarilokat is megjelenteti. Mivel azonban erre nem talált kiadót, végül beleegyezett, hogy az Allen and Unwin csak a Gyűrűk urát adja ki.

Tolkien ars poeticájára a Jelentéktelen levél (Leaf by Niggle) című elbeszélése a legjobb példa. Ez egy olyan festőről szól, aki egész életében egy fáról készít képet, de azt állandóan átdolgozza. Amikor el kell utaznia, egy befejezetlen képet hagy maga után, az évek során pusztulni kezd a vászon, és csak egy kis darab marad meg belőle, amelyen egy levél látható. Utazása végén azonban a művész egy olyan tájra érkezik, amelynek része az ő, immár befejezett fája is, és az sokkal tökéletesebb, amint azt a festő valaha is megálmodta. A Szilmarilok - Christopher Tolkien gondozásában - végül 1977-ben, az író halála után jelent meg.

kép: népszerűség. Valid HTML 4.01! Valid CSS! NON-STOP 100 toplista